Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Internationale herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid

16 november 2017 @ 15:00 - 17:00

Op donderdag 16 november 2017 zal bij het Monument van Verdraagzaamheid bij het Bezoekerscentrum Leudal in Haelen, voor de zeventiende keer de jaarlijkse internationale herdenking plaats vinden. In de loop van de jaren is deze plechtigheid uitgegroeid tot een groots internationaal gebeuren.

In maart 2001 werd het monument onthuld ter nagedachtenis aan de meer als 700 militairen afkomstig uit 11 landen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Leudalgebied om het leven kwamen. Het unieke aan dit monument is dat alle gesneuvelden worden herdacht, dus ook de Duitse en Oostenrijkse soldaten die hier het leven lieten.

De plechtigheid begint om 14:00 uur en iedereen is hierbij van harte welkom.

De organisatie, de Stichting Herdenkingsmonument Militairen, heeft ook dit jaar weer diverse WOII veteranen uit Nederland, Engeland en Duitsland bereid gevonden om ondanks hun hoge leeftijd, naar deze unieke plechtigheid te komen.

Om de verbinding tussen het heden en het verleden te maken zullen ook vele jonge veteranen aanwezig zijn. Wij hopen dat ook veel Leudalveteranen aanwezig zullen zijn.

De plechtigheid zal worden bijgewoond door vele hoogwaardigheidsbekleders. Ook de bekende veteraan Majoor Marco Kroon, drager van Nederlands hoogste onderscheiding, de Militaire Willemsorde, zal bij de plechtigheid aanwezig zijn.

De Stichting Herdenkingsmonument Militairen krijgt al verschillende jaren steun van het Ministerie van Defensie waaruit is voortgevloeid, dat de A- compagnie van het Regiment der Limburgse Jagers uit Oirschot het monument geadopteerd heeft. Hoogtepunt is de gezamenlijke kranslegging door veteranen uit Nederland, Engeland en Duitsland. Als het weer het toelaat zal er een fly-by plaatsvinden door twee Harvards, een eerbetoon aan alle gesneuvelden.

Voorafgaand aan de plechtigheid zal op woensdag 15 november het scholenproject plaatsvinden, waarbij zowel oude als ook jonge veteranen een bezoek brengen aan scholengemeenschap St. Ursula in Heythuysen en in gesprek gaan met leerlingen over hun ervaringen om zo verbinding te zoeken met de volgende generatie.

Het gezamenlijke doel van de Stichting, de veteranen en de bezoekers bij de herdenking is het blijven werken aan verdraagzaamheid om de verschrikkingen, zoals die zich hebben voorgedaan in de Tweede Wereldoorlog, in de toekomst te voorkomen. Het tot stand brengen van ontmoetingen tussen voormalige tegenstanders en het doorgeven van de fakkel aan de jongere generatie blijft voorop staan. Dit alles met als achterliggend motto: de geschiedenis is de leermeester van het leven.

Gegevens

Datum:
16 november 2017
Tijd:
15:00 - 17:00
Site:
https://www.bezoekerscentrumleudal.nl/

Organisator

Stichting Herdenking Monument

Locatie

Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58
Haelen, Limburg 6081 NP Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0475 4970101
Bekijk de site van Locatie